torstaina, heinäkuuta 28, 2011

Matkustaminen Pariisissa

Pariisissa on yllättävän helppo liikkua ympäriinsä metrolla, jos vain omaa toimivat jalat. Heikkojalkaisia kun ei ole ajateltu tippaakaan asemilla.

Kahden viikon oleilun ajaksi hankin itselleni viikkolipun, jolloin ei tarvitse olla jatkuvasti ostamassa uutta lippua ja voi täysin huoleti käyttää hyväkseen metroja, busseja, junia ja Montmartrelle nousevaa hissiä.

Viikkolippu ladataan automaatilla matkakorttiin (Pass Navigo Dévouverte), joka on arvoltaan 5 €. Heti kortin hankkimisen yhteydessä pääsee esittelemään askartelutaitojaan, sillä korttiin tulee kirjoittaa oma nimi sekä normaalia passikuvaa pienempään ruutuun pitää saada kiinnitettyä pärstäkuvakin. Ennen matkalle lähtöä olin ennakoinut kuvan tarpeen ja kaivanut laatikon kätköistä vanhan kuvan itsestäni.

Pass Navigo Découverte

Kuvassa näkyvät kaksi oikeanpuoleista korttia lätätään päällekkäin ja työnnetään kirkkaan kovamuovin sisään.

Tämän jälkeen vain automaatille ostamaan viikkolippua. Jos ranskan kieli ei taivu, niin onneksi automaateista löytyy aina vähintään englanti vaihtoehtona.
Pariisin julkinen liikenne jakautuu 5 vyöhykkeeseen (heinäkuun alussa vyöhyke 6 sulautettiin vyöhykkeeseen 5) ja riippuen siitä millä vyöhykkeillä haluaa pyöriä, määräytyy myös lipun hinta. Normaalit nähtävyydet sijaitsevat vyöhykkeillä 1 ja 2, joten jos ei ole halua käydä missään muualla viikon aikana, niin lipun hinnaksi tulee ~19 €. Versailles sijaitsee vyöhykkeellä 4 ja jos sen haluaa liittää viikkolippuun nousee lipun hinnaksi ~30 €. Lentokentät taas sijaitsevat vyöhykkeellä 5, jolloin lipun hinnaksi tulee ~35 €. Yksittäinen lippu Pariisin keskustan ja lentokentän välillä maksaa muuten ~1 0€.
Viikkolippu on voimassa maanantai-aamusta sunnuntai-yöhön ja omalla kohdallani minulle ei edes myyty lippua ennen maanantaita.
Yksittäiset yhden vyöhykkeen liput maksavat ~2 €, joten viikkolippu tulee nopeasti halvemmaksi. Vaikkakin se täytyy kyllä myöntää että nähtävyyksissä menee aina sen verran pitkään ettei päivän aikana ehdi juurikaan käyttää julkista kuin se pari kertaa.

Suosittelen matkaan otettavaksi kirja nimeltään Pariisi: Otavan kartta + opas. Siitä löytää nopeasti oman sijaintinsa, lähimmän metroaseman ja kaiken kukkuraksi kirjan lopussa on metrokartta, jonka avulla voi suunnitella reittinsä kulloinkin. Aivan loistava opus laukussa kuljetettavaksi.

Ei kommentteja: