maanantaina, elokuuta 12, 2013

Kaktusviikuna

Marokossa törmää melkein joka kadunkulmassa myytäviin kaktusviikunoihin, joita paikalliset vetävät napaansa minkä sielu sietää. Kaktusviikuna on kaktuksen hedelmä ja on yhtä piikikäs kuin itse kaktuskin. Taitavat myyjät leikkaava hedelmän auki kuitenkin näppärästi, jolloin tällainen kömpelömpikin tahmanäppi voi nauttia hedelmästä suuremmitta tuskia. Tosin olen kyllä joutunut poistamaan pari kertaa sormistani ja ikenestäkin piikin pari, kun kohdalle on osunut ei-niin-taitava leikkaaja.


Kypsät hedelmät ovat sisältä keltaisia ja sisältävät suuria siemeniä, jotka pyöreän muotonsa vuoksi on helppo nielaista kokonaisina.
Koostumukseltaan hedelmä on kostea ja raikas. Maku muistuttaa kurkkua yhdistettynä ripaukseen vesimelonia.
Paljon syötynä kovettaa vatsaa, mikä voi aina silloin tällöin ihan toivottu reaktio löysästä vatsasta kärsivälle turistille.

Kaktusviikuna on hyvin yleinen kasvi. Yhdellä eurolla sitä saakin parhaillaan sen pari kolme tusinaa. Maaseudulla sitä näkee käytettävän pihapiirien aitoina. Se pitää talon eläimet pihapiirissä ja antaa luontaisen suojan seudun villieläimiä ja tuntemattomia ohikulkijoita vastaan. Joillain alueilla aidat ovat niin korkeita ettei taloja näy laisinkaan niiden takaa.

Pihapiiri on suojattu tiilimuurilla ja kaktuksilla

Ei kommentteja: