tiistaina, elokuuta 13, 2013

Nyt puhutaan vessoista

Julkiset ja vieraat vessat ovat minulle kammotus ja ulkomailla pyöriessä saakin sitten kokea niitä laidasta laitaan. Julkiset vessat eivät vain tunnu hygieenisiltä ja muutaman kerran olen reissuillani miettinyt kahteen kertaan että käynkö vessassa vai pidättelenkö kunnes vastaan tulee sopiva puska tai ehdin majapaikkaan.

Suomessa kauhistusta tuo ulkovessat hämähäkkeineen ja Helsingin rautatieaseman Sokoksen vessat. Useammin kuin kerran olen Sokoksen vessojen ovella kääntynyt kannoillani kun olen ovea avatessani huomannut ruskeat viirut pitkin lattioita. En ymmärrä miten ihmeessä ihmiset onnistuvat sillä tavalla sotkemaan niissä paikat.

Nyt Marokon reissulla olen törmännyt melkein joka paikassa lattiavessoihin eli reikä lattiassa tyyppisiin. Ensimmäisen kerran elämässäni törmäsin lattiavessaan Murmanskissa Neuvostoliiton aikaisessa hienostohotellissa vuonna 1983. Siinä riittikin pienelle tytölle miettimistä kuinka homma hoidetaan kun ei ole edes vessapaperia saatavilla ja kertomista Suomessa kavereille Neuvostoliiton köyhyydestä.
Myöhemmillä Neuvostoliiton ja Venäjän reissuillani varasinkin aina mukaani vessapaperirullia. Nykyään minulla ei ole matkoillani mukana enää vessapaperirullia vaan laukussa on aina varalla pieni nessupaketti ja kosteuspapereita käsidesin kera.

Itseasiassa olen alkanut pitää melkeinpä lattiavessoista enemmän kuin eurooppalaisista wc-istuimista. Törkyisessä lattiavessassa voi tehdä tarpeensa, mutta törkyisessä eurooppalaisessa vessassa tulee ongelmia sen istuimen puhtauden kanssa. Eurooppalaisessa sitä yrittää ensin pestä istuimen puhtaaksi ja sitten kaikin keinoin välttää ettei pakarat koskettaisi edelleenkin likaista istuinta. Kun taas törkyisessä lattiavessassa riittää että pesee kenkänsä suorituksen jälkeen.

Mallikuva tavallisen asunnon vessasta


Harjoittelua lattiavessan vaatii. Itsellänikin alussa homma tuntui hyvin kömpelöltä kun ei ole vuosiin "harrastanut" kyykkypissaustakaan, mutta vähitellen se alkoi luonnistumaan.
Tarpeentekoalueella on yleensä korokkeet, joissa seisotaan pyllistäen/kyykkien kasvot pois päin reiästä. Lähellä tätä aluetta on yleensä vesihana, josta saadaan alapään pesua varten vesi. Usein hanan lähettyvillä on iso ja pieni ämpäri. Isompaan ämpäriin kerätään käyttämätön vesi tai esim. käsieen pesuun käytetty vesi. Usein muslimit suorittavat myös ennen rukousta vaadittavan puhdistuksen tämän hanan äärellä keräten ylimääräisen veden ämpäriin. Ämpärissä olevalla vedellä saa sitten puhdistettua lattian virtsasta ja ulosteesta.
Pieni ämpäri on sitten varsinaista alapään pesua varten. Oikealla kädellä kaadetaan pikku ämpäristä vesi alapäähän vasemman käden suorittaessa mekaanisen pesun.
Sitä pientä ämpäriä ei sitten upoteta sinne isompaan ämpäriin. Siinä isommassa ämpärissähän oleva vesi ei ole aina puhdasta.

Ei kommentteja: